Maureen Bachaus

http://maureenbachaus.wix.com/work

Uit de toespraak bij de opening van de expositie van Maureen Bachaus

Werken Maureen Bachaus

We cannot display this galleryFoto’s opening expositie ‘Mystery mining’ van Maureen Bachaus

no images were found

Uit het persbericht:

‘Mystery Mining, assemblages uit de periode 2005 – 2009’

Zondag 23 maart van 15.00 tot 17.00 uur opent Art Gallery O-68 een expositie met werk van Maureen Bachaus. Deze niet eerder tentoongestelde assemblages uit de periode 2005-2009 zijn afkomstig uit een zeer creatieve periode in het werk van de kunstenaar. Zij vormen de bron van het recente werk van  Bachaus, dat bestaat uit fotoprints, installaties en video’s. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 21 april.

Maureen Bachaus’ werk bestaat uit assemblages, fotoprints, installaties en video’s. Het zijn ‘portretten’ van mensen, waarbij gedachten en gevoelens het uitgangspunt zijn. De basis van de werken wordt vaak gevormd door fotografie waarop geassembleerde elementen een fragment van het onderliggende verhaal suggereren. Deze elementen kunnen voorwerpen zijn met sporen van menselijk gebruik, maar ook tekeningen en/of teksten. Het zijn ‘portretten’ van mensen, waarbij gedachten en gevoelens het uitgangspunt zijn. Essentiële uitgangspunten in Bachaus’ werk zijn de menselijke psyche, vrijheid van meningsuiting, de menselijke identiteit.

Intense gesprekken van haar met mensen over de gehele wereld hebben geleid tot het ‘identification project’, waar Bachaus momenteel aan werkt. Kernvragen bij dit project zijn: Wie ben je, hoe ben je de persoon geworden die je nu bent?

De oorsprong van dit hedendaagse werk ligt in de tijd dat Maureen Bachaus werkte met oude foto’s en gevonden voorwerpen, waarbij de interesse naar ‘de mens’ achter deze voorwerpen ontstond. Een aantal sleutelwerken uit deze periode kunt u zien op de expositie ‘Mystery Mining’, assemblages uit de periode 2005-2009’. De tentoongestelde assemblages komen rechtstreeks uit de collectie van de kunstenaar en zijn niet eerder geëxposeerd.