Expositie

Getting There

Datum - 10/03/2019 - 07/04/2019

Expositie van tekeningen schetsen, aquarellen en beelden van Helen Vergouwen

in de galerie

Op zondag 10 maart 2019, van 15 – 17 uur, opent Art Gallery O-68 de tentoonstelling ‘Getting There’ met sculpturen, tekeningen, schetsen en aquarellen van Helen Vergouwen. De expositie loopt t/m zondag 7 april 2019. Openingstijden tijdens de expositie: do t/m zo 15.00 – 17.00 uur en op afspraak. De kunstenaar is aanwezig bij de opening. Bas Meijer, Kunsthandel Meijer, Utrecht, zal de expositie openen

Het thema van de tentoonstelling

Het thema ‘Getting There” dat Helen koos voor deze tentoonstelling is: ‘Hoe ga ik van tekening naar ruimtelijk werk’. En over die stap valt veel te zeggen en te zien. Haar atelier aan huis is een archief van schetsen, tekeningen, aquarellen, beschilderde en betekende objecten en modellen in papier, hout, keramiek, aluminium, brons en staal. Dit archief vormt de basis voor haar vaak grote sculpturen. Die studies en modellen zijn vaak kunstwerken op zich en zullen in de expositie “Getting There” naast de sculpturen te zien en te koop zijn. Speciaal voor deze expositie maakt Helen kleine werken voor aan de muur en een nieuwe grote sculptuur. Er staan ook verschillende sculpturen in de kelder van de galerie.

Sculpturen van Vergouwen

De sculpturen van Helen Vergouwen verwijzen naar plattegronden van huizen, steden of plekken waar ze is geweest. Het zijn verbeelde herinneringen gestold in het stoere materiaal waar de sculpturen van gemaakt zijn: hout, brons en cortenstaal. De structuur van het materiaal is belangrijk. In haar beelden gaat het om vormen, meestal geometrische vormen, maar ook onregelmatige, meer organische vormen. Vergouwen speelt met tegenstellingen als open-gesloten, ruw-glad, betekend-niet betekend, binnenruimte-buitenruimte. Geometrisch abstracte kunst, maar meer intuïtief ontstaan dan volgens berekende lijnen. Ze zoekt in haar werk naar de spanning besloten in contrasten, contrasten tussen de grilligheid van de natuur en de strakheid van de door de mens gemaakte vorm. Dat levert verrassende beelden op waar we als kijker zelf betekenis aan geven. Helen maakt emotie los door je te laten kijken naar een vorm gemaakt van roestig staal.

Over Helen Vergouwen

Helen Vergouwen (1960) woont, werkt en exposeert zowel in Nederland als in Frankrijk. Ze studeerde aan de Academie St. Joost in Breda. Haar werk wordt geëxposeerd in Nederland en Frankrijk, maar was ook te zien in België, China, Duitsland, Hongarije, Indonesië, Italië, Polen, Rusland en Zweden. Haar kunstwerken zijn opgenomen in collecties als Nagy-Nemes, Boedapest (HU), CIAC Centre International d’Art Contemporain de Carros (FR), MAGI’900, Bologna (IT) en Gorcums Museum Gorinchem (NL).

Openingstijden tijdens expositie: donderdag t/m zondag 15.00 – 17.00 uur en op afspraak.

Bijgevoegde afbeelding: 531, 2018, Cortenstaal, 60 x 31,5 x 46 cm