Expositie

on looking

Datum - 06/09/2020 - 04/10/2020

Harrie Gerritz, Marena Seeling, Isolde Venrooy

Onder de titel ‘on looking’ worden van 6 september t/m 4 oktober 2020 in Art Gallery O-68 in Velp, Gelderland, werken getoond van Harrie Gerritz, Marena Seeling en Isolde Venrooy.

‘Landschap’ is de gedeelde inspiratiebron voor Gerritz, Seeling en Venrooy.

Alle drie zijn ze op zoek naar de essentie van het landschap en hun relatie ermee. Ze zijn enthousiast om met elkaar aan deze expositie te werken. Gerritz volgde de kunstacademie eind ’50-begin ’60 van de vorige eeuw toen concept en assemblage intraden in de kunst. De lijn, de horizon is zijn favoriete vorm. Seeling’s opleiding was eind ’70-begin ‘80 toen de schilderkunst wedijverde met de fotografie en Marena koos voor abstractie. Haar waarneming wordt geconcentreerd in kleur, ritme, verfstreek en belijning. Venrooy deed haar opleiding eind ’90-begin ’00. Zij brengt in haar beeldende werk interacties tot stand tussen het menselijk lichaam en de omgeving. In deze expositie door middel van een heel eigen vorm van fotografische figuratie in abstract werk.

 

Harrie Gerritz (1940) doet geen moeite om een realistische ruimte-illusie te creëren of een impressie van een lichtval te geven.

Hij concentreert zich op de emotionele kracht van kleur en het grafische ritme van de lijn. De lijn, de horizon, is zijn favoriete vorm. Gerritz brengt wat hij in zijn dagelijkse omgeving waarneemt terug tot een kleurvakken, vormen, compositie-elementen. Zijn landschappen zijn imaginair, weergaves van de landschappen van zijn geest. Torens zijn voor hem mysterieuze tekens uit het verleden, die ontsnapt zijn aan oorlog en snelweg-tracés. Vanaf 1965 (Haags Gemeentemuseum) wordt zijn werk geëxposeerd in binnen- en buitenland. Hij was Gastprofessor aan de Kunstfachhochschule in Hamburg en won daar in 2005 de ‘Montblanc De La Culture Arts Patronage Award’.

Marena Seeling (1953) pelt hetgeen ze waarneemt als het ware af.

Als uitgangspunt neemt ze foto’s gemaakt tijdens fietstochten in haar geboortestreek bij Nijmegen. Uit de afbeeldingen knipt ze vormen die haar opgevallen zijn. Dit losknippen uit de oorspronkelijke context biedt ruimte voor nieuwe betekenissen die verder onderzocht worden in het schilderproces dat volgt. Naast schilderijen zijn op de tentoonstelling ‘on looking’, ook wallshapes te zien. Het zijn uitgezaagde vormen beschilderd met olieverf, waarbij een dynamische penseelvoering de ‘shapes’ de ruimte in stuwen. Seeling is tevens actief als curator van tentoonstellingen, meest recent bij het kunstplatform Omstand, Arnhem. Op haar blog ‘Hooglicht’ schrijft ze over de route die zij aflegt.