Expositie

Spatium Parallel

Datum - 09/06/2019 - 07/07/2019

‘Spatium parallel’, expositie in Art Gallery O-68, Velp, met werken van Roos van Dijk (NL) en Andriana Plagketi (GR)

Toespraak van Margo Slomp kunsthistoricus en docent kunsttheorie aan het Frank Mohr Instituut, Hanzehogeschool Groningen.
Foto’s werk in galerie

De kunstenaars

Roos van Dijk en Andriana Plagketi behaalden een Master’s of Fine Arts graad, MFA, aan het Frank Mohr Instituut in 2018 en hadden een gezamenlijke afstudeer-expositie. Nu zetten zij hun artistieke gesprek voort in Art Gallery O-68 met als titel ‘Spatium parallel. Voor beide kunstenaars is geometrie van belang, ruimte, spatium, maar in paralelle werelden.

Roos van Dijk

Als deel van haar Frank Mohr curriculum studeerde Roos aan de ‘Hunter College New York’, Daar onderging haar werk een transformatie. Terwijl eerder haar focus verschoven was van abstractie naar constructie, verschoof die in New York van een schilderwerk als beeld naar een schilderwerk als object. Wat bleef, is het grid, het raster, soms als materiaal waarop geschilderd wordt, bv corduroy i.p.v. canvas. Ze laat het materiaal voor zich werken. Van Dijk gebruikt het grid, het raster,  niet om proportionele precisie te bereiken, maar als onderwerp van artistieke exploratie.

Andriana Plagketi

Ook de artistieke praktijk van Andriana Plagketi is gefocusseerd op abstracte schilderkunst, met name geometrische abstractie. Zij produceert omgevingen waarin zich geometrische vormen ontvouwen die een ritme creëren in een denkbeeldige ruimte. Vormen, kleuren en lijnen worden eenvoudig en duidelijk weergegeven. Ze geven de toeschouwer de ruimte om zelf visuele simulaties te maken in plaats van herinneringen en correlaties met bestaande beelden. Ook zij gebruikt andere dragers dan canvas.