Expositie

Theo Kuijpers Australia in memory and experience

Datum - 14/09/2019 - 22/09/2019

Hendrik Driessen, oprichter en tot dit jaar directeur van Museum De Pont, Tilburg, zal de expositie openen.

Art Gallery O-68 is verheugd dat Theo Kuijpers, die dit jaar 80 is geworden, er voor gekozen heeft om zijn nieuwe boek te presenteren in de nieuwe locatie van O-68, Oranjestraat 74. De opening van deze locatie was al gepland voor 6 oktober 2019 en gaat dan ook als zodanig door met een expositie van de 9 jonge kunstenaars (geboren na 1980 ) van de galerie. De boekpresentatie noemen we  een pre-opening en er is een expositie aan verbonden met werk van Kuijpers geïnspireerd op Australië (15 tot en met 22 sept.). De titel van het nieuwe boek is: ‘Theo Kuijpers – Australia in  memory and experience’.

Theo Kuijpers put inspiratie uit reizen, plekken bezocht tijdens reizen, maar maakt ter plaatse geen foto’s of tekeningen. Zoals hij tijdens het interview ‘Geschilderde verhalen van Theo Kuijpers’, gepubliceerd in het Tijdschrift Collect (September 2015/nr. 6, p.20-21) zei: “Ik laat de dingen dan ook op me inwerken en werk nooit ter plaatse, maar neem de impressies en emoties mee naar de discipline van mijn atelier in Eindhoven. Daar componeer ik mijn herinneringen dan op het doek, als sublimaties van het eenmaal beleefde. Mijn indrukken sla ik op in de ‘grijze massa’. Dat kan ik goed, want dat mag ik na al die jaren werken wel zeggen. Na een paar maanden komt er een soort sfeer naar boven en heb ik houvast. Van daaruit start ik.”

Het werk van Kuijpers is niet figuratief. Is het concreet? Is het abstract? De referentie naar die plek van inspiratie is altijd apparent.  De suggestie van die plek is onmiskenbaar aanwezig in elk werk. Het is niet een abstractie van die plek, maar een abstractie van de door de plek opgewekte emotie. Zoals Hendrik Kolenberg in het nieuwe boek zegt: ‘Het is de kracht van de suggestie die misschien wel de blijvende aantrekkingskracht van het werk van Theo Kuijpers vormt’. Typerend voor veel van het Australische werk zijn de twijgen, stokken en andere materialen die tussen canvas en verf aangebracht zijn. “Ah, you are from the sticks” zeiden ze in New York toen hij een half jaar bij het MoMA PS1, het Contemporary Art Center New York, werkte. De stokken die in Australië in de woestijn liggen zijn onderdeel geworden van het kunstwerk, maar niet alleen materialen uit de natuur ook cultuurrelicten als broekzakken van spijkerbroeken, knopen en kanten kleedjes zijn verwerkt.