Expositie

Unlocked/Reconnected O-68 video Maureen Bachaus

Datum - 01/06/2020 - 01/09/2020

Op 1 juni mogen musea en galeries hun deuren weer openen. Op die dag gaat ook een bijzondere tentoonstelling van start onder de titel ‘Unlocked/Reconnected’. Deze collectieve tentoonstelling is een initiatief dat zo’n 200 ‘huizen voor de kunst’ door heel Nederland met elkaar verbindt: musea, presentatie-instellingen, galeries, kunstenaarsinitiatieven en bedrijfscollecties. Vertrekpunt voor ‘Unlocked/Reconnected’ is het idee van solidariteit. De deelnemers aan ‘Unlocked/Reconnected’ willen gezamenlijk het feestelijke moment markeren dat de musea en andere ‘huizen van de kunst’ na de lockdown hun deuren weer mogen openen. 

Art Gallery O-68 heeft gekozen voor de video ‘Happiness’ (2015) van Maureen Bachaus
Deze kunstenaar belicht sociale en maatschappelijke thema’s via persoonlijk perspectief; haar werk is gebaseerd op onderzoek naar persoonlijke gedachten van mensen uit verschillende culturen en met verschillende achtergronden. Ze verzamelt de gedachten via social media (of eenvoudigweg op straat) en vertaalt ze naar fotoprojecten, performances, interactieve video- en multimediaprojecten, installaties en sculpturen. De tekst uit de video Happiness is gebaseerd op fragmenten uit een authentiek dagboek. De video was o.a. geselecteerd voor het internationale ‘Fukushima project 92’ is onderdeel van de CTF – Collective Trauma Film Collections – artvideoKOELN. Daarnaast is het werk van Bachaus vertoond tijdens het prestigieuze film- en documentaire festival Dokufest in Prizren,

Link naar Video ‘Happiness

Het werk ‘Happiness’ is om meerdere redenen van toepassing op ‘unlocked/reconnected’. Duidelijk natuurlijk vanwege het beeld, het mondkapje. Maar vooral ook de veralgemenisering van de huidige penibele situatie van de mensheid, waarin we losgezongen zijn van de natuur in onszelf en om ons heen. Er is echter een sprankje hoop dat we hier uit kunnen komen, met inspanning van ons allemaal, opnieuw verbonden met elkaar.