Els van ’t Klooster

Art The Hague 2022

 


9 december 2018 – 6 januari 2019

Expositie HOEZO….. ad ell els klaas marten

werken Els: Prijzen €600,- tot €2500,-

4 september – 2 oktober 2016

Els van ’t Klooster: ‘UNTITLED’

Foto’s Werken (prijsindicatie: €650 – €2500)

 

 

Biografie Els van ’t Klooster

Studie en expposities

Els van ’t Klooster (1985) studeerde van 2003 tot 2007 ‘Fine Art’ aan ArtEZ, Institute of Arts, Arnhem. Sinds 2005 exposeerde zij in Arnhem, Velp, Dallas (US), Rotterdam, Duisburg (DE), Lochem, Driebergen, Houwerzijl, Dresden (DE), Nijmegen, Zoetermeer, Elblag (PL), Langenfeld (DE), Ostrava (CZ), Doorwerth, Gorinchem, Bratislava (CZ) en bij Konkrete ambasade (HU). Werk van Els is opgenomen in Museum of Geometric and Madi Art Dallas (US) en Stadsvilla Sonsbeek (Arnhem NL).

Constructivisme

Het constructivisme is in het begin van de 20e eeuw in Rusland ontstaan. De kunstenaar maakt met geometrische vormen composities en ziet bewust af van een inhoudelijke motivering, van een abstractie van een werkelijkheid. Van belang is de compositie van de vormelementen en hun verhouding zowel tot elkaar als ook tot de ruimte waarin ze zich bevinden. In de constructivistische ideeën staat het meetbare en vooral het objectieve op de voorgrond. De belangrijkste beeldelementen zijn de cirkel, het vierkant en de driehoek. En alles zo neutraal mogelijk.

Nieuw werk voor O-68

Voor de expositie in Art Gallery O-68 heeft van ‘t Klooster nieuwe werken gemaakt, waarbij ze een nieuwe weg ingeslagen is. De werken zijn soberder van vorm dan eerder werk, verstilder en ingetogener van kleur. De kunstenaar laat de primaire kleuren los. De werken nodigen uit tot contemplatie.

Het nieuwe constructivisme

Het nieuwe constructivisme, de geometrisch-abstracte concrete kunst houdt nog steeds veel kunstenaars bezig, ook Els van ’t Klooster. Verticale en horizontale lijnen, of eigenlijk vlakken, staan in de schilderijen van acrylverf op doek gepast binnen een kader en zijn in evenwicht met hun kleuren. De muurreliëfs bestaan uit horizontale en verticale balken. Het geheel is duidelijk geconstrueerd, ontworpen. De eigenschappen ‘vorm ‘ en ‘kleur’ zijn met elkaar in evenwicht. Er is zodoende zowel licht als ruimte in een kunstwerk van Els van ’t Klooster, in de schilderijen en in de 3-dimensionale wandsculpturen. Het is een meeslepende wisseling van maten en kleuren, die samen een ‘weefsel’ vormen waarbij elke kleur en elke maat op zijn plaats staat.

Toch spelen hier niet alleen orde, regelmaat, wetmatigheid, systematiek en primaire kleuren een rol. Els werkt met een bijzonder kleurenpalet en 3-dimensionaliteit. In deze nieuwe werken zijn de harde vormen gebleven, maar ze zijn gecombineerd met zachte kleuren. Mooie concepten die heel precies en secuur zijn afgewerkt.

CV Els van ’t Klooster