José Heerkens

SINCERELY YOURS, expositie in Art Gallery O-68 in Velp met werken van José Heerkens

Prijzen: €250,- tot €5200,-

Foto’s opening expositie Sincerely yours op 25-2-2018

no images were found

Heerkens maakt ook tekeningen op papier, die te koop waren bij Art Gallery O-68, booth 11, SCOPE Art Basel 2018. Titel getoond werk: 2 februari 2015

 

 
 
 

Achtergrond

Het proces van het schilderen is fascinerend en eindeloos en in het werk van José Heerkens gaat het daarbij om concentratie en intensiteit. Kleur is het belangrijkste thema en middel om tot ruimte, ritme, openheid te komen. De balans tussen spanning en rust, beweging en stilte, tussen objectiviteit en subjectiviteit van de kleur zijn elementen die zich ontvouwen tijdens het kijken naar werk van José Heerkens. Deze gelaagdheid in haar schilderijen vraagt de beschouwer om goed te kijken. Het is belangrijk dat een kijker niet tégen het schilderij kijkt maar er ín stapt en deel gaat nemen. Simultaan werkt José Heerkens aan meerdere concepten, zo sinds 2010 aan onder meer de tijden van de dag. Titels als Morning, Evensong, Vespere, Predawn en Dawn verwijzen daar naar. Bij diverse concepten wordt het pure, transparant bewerkte linnen gebruikt. Daardoor is de kleur van het linnen aanwezig vanaf het begin. Kleuren hebben op puur linnen een andere intensiteit en lichtheid dan wanneer ze op wit geprepareerd doek worden aangebracht. Elke kleur wordt gezocht. Ook worden soms kleuren gemaakt die heel dicht bij de kleur van het linnen komen. Hierdoor treden de verschillen naar voren tussen het geweven en het geschilderde oppervlak. Formaten en afmetingen worden zorgvuldig gekozen. Voor de tentoonstelling NOONTIDE in het Mies van der Rohe Haus in Berlijn D, maakte zij het werk Laying Down On Seven Greens. ‘Sincerely yours’ is de titel van de tentoonstelling in O-68. Zelfs op vierkante formaten wordt het beeld meer horizontaal dan verticaal. De horizontale lijnen trekken het beeld naar de zijkanten, waardoor een horizontale ruimte ontstaat. De lijnen lopen soms van rand tot rand en soms houden ze eerder op. Kleuren gaan van lijn naar lijn, van vlak naar vlak, van links naar rechts. Dit nodigt uit om haar schilderijen te lezen, zoals men een brief zou lezen. Dit brengt de methode van lezen in een verrassende samenhang met het schilderen.

Biografie José Heerkens

 
Werk van Heerkens wordt internationaal getoond. 2010 – 2011 “Lebt Theo?” Niederländische Kunst 80 Jahre nach van Doesburgs Manifest zur konkreten Kunst, in Gesellschaft für Kunst und Gestaltung, Bonn. 2011 Artist residence bij de Josef and Anni Albers Foundation in de V.S. Van de werken op karton en papier maakt zij twee kunstenaarsboeken: Meet me in Brooklyn (2012) en Upon The Long River (2014). 2011 Solo in het Mondriaanhuis, Amersfoort. 2012 BKKC in Tilburg tentoonstelling Tot op het Bot, deelname aan tentoonstelling en forum voor ‘non-objective art’ Orthogonal12, in Sofia BG, is een schilderij te zien in Museum Belvedère in de tentoonstelling ReSet in Heerenveen, en maakt Gimpel & Müller, Paris FR  de solo tentoonstelling ‘de retour de chez Albers’. 2013 Toont Heerkens een samengesteld werk: Walking Lines in coloured black, in de tentoonstelling ‘Black & White’ in het Gorcums Museum. 2014 De kunstcollectie van de Max Bill George Vantongerloo Stiftung in Zwitserland verwerft een schilderij, en is haar werk in het Vasarely Museum te zien in Boedapest H., in de tentoonstelling ‘space as space’ en in de tentoonstelling ‘Doppler Shift’ in het Visual Arts Center of New Jersey V.S. 2016 Het Mies van der Rohe Haus in Berlijn D. maakt de solotentoonstelling NOONTIDE, stelt galerie dr julius | ap in Berlijn haar werk tentoon en volgt een artist residence in het Mark Rothko Art Center in Daugavpils, LV. in het kader van het International Painting Symposium ‘Mark Rothko 2016’. 2017 Toont Kristof De Clercq Gallery in Gent B. werken in de tentoonstelling (It) Works On Paper (II) en is haar werk te zien in Három in Hét Galéria in Boedapest H. Van 26 november tot en met 13 mei 2018 toont Daimler Art Collection in de tentoonstellingsruimte Daimler Contemporary Berlin werk van José Heerkens in de tentoonstelling Last Night’s Fortune Teller. 

CV Jose Heerkens