Maureen Bachaus

In de groep expositie ‘A something in a Summer’s Day’ zijn van Maureen Bachaus 2 werken uit de expositie ‘Liminal Zones’.

Links werk van Wieteke Heldens, midden van Lon Godin en rechts van Maureen Bachaus. Informatie op GalleryViewer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liminal Zones is de titel van een nieuwe expositie van Maureen Bachaus samen met Natascha Waeyen, mei 2022.

Voor de serie Liminal Zones, waar deze expositie naar vernoemd is, ging Maureen aan de slag met vragen als: Hoe verhoudt de mens zich tot zijn veranderende omgeving? Is hij een product, dat ingepakt, weggestuurd of verscheept kan worden om een economisch of politiek doel te bewerkstellingen? Zoeken mensen bescherming door een eigen, veilige wereld te creëren? Of nemen zij een regisseursrol aan, om zo de veranderende buitenwereld te beheersen en vorm te geven?
De vragen hebben, gezien de recente ontwikkelingen in Oekraïne, een onverwachte en diepe extra lading gekregen.

Bachaus’ artistieke zoektocht leidde tot een aantal symbolische portretten, onder andere van de autistische tiener Gwen. Gwen kiest ervoor om in ‘Zones’ te leven: ieder met een eigen thema, verhaal en omgeving. Zij bepaalt iedere dag opnieuw in welke Zone ze wil leven. En bepaalt daarmee ook vanuit welk perspectief zij de wereld die dag bekijkt. Vanuit dit standpunt bedenkt zij oplossingen voor uitdagingen die op haar pad komen. En zoals Gwen dit alles zeer zichtbaar en resoluut doorvoert in haar persoonlijke omgeving en styling, is deze aanpak terug te voeren op alle door Bachaus geportretteerden. Zij kiezen er zonder uitzondering voor onze veranderende wereld vanuit een persoonlijk vormgegeven perspectief te beschouwen. En treden vanuit hier de hedendaagse uitdagingen tegemoet.

De link naar de tweede geëxposeerde serie van Maureen, genaamd ‘Wonderland’, is hiermee snel gelegd: Tijdens haar reizen in binnen- en buitenland legt zij sinds jaar en dag bijzondere locaties en situaties vast. In vrijwel alle gevallen vertellen de beelden een persoonlijk verhaal dat gerelateerd is aan veranderende externe omstandigheden – ook als de mens op het eerste gezicht ontbreekt.

Prijs van werken uit serie ‘Liminal Zones’ is €300 tot €1200

Informatie individuele werken zie: https://galleryviewer.com/nl/galerie/153/o-68/kunstenaars/2689/maureen-bachaus

 

Expositie in 2018 ‘Under the Surface’. Prijzen €300,- tot €2000,-

Christina de Vos en Maureen Bachaus

Foto’s van kunstwerken 

http://www.maureenbachaus.com/ 

Expositie in Art Gallery O-68 in 2014

Prijzen tussen €700,–  en 2200,–

 

Biografie Maureen Bachaus

 Maureen Bachaus (1969) belicht sociale thema’s via een persoonlijk perspectief. Haar werk is gebaseerd op onderzoek naar authentieke gedachten van mensen uit verschillende culturen en van verschillende achtergronden. Essentiële thema’s zijn de menselijke psyche en de persoonlijke identiteit. Bachaus verzamelt ‘haar’ gedachten via interviews en sociale media, en vertaalt ze naar fotoprints en assemblages (de ‘Identification’ serie), naar internationale en interactieve videoprojecten (de ‘One Question’ serie), naar installaties (het ‘Landschap van Verloren Gedachten’) of naar sculpturen in de openbare ruimte (de ‘Gedachten-Wolk’). Maureen Bachaus studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten, Maastricht (1986-1991) en aan de Conceptual Post-graduate Academy, Amsterdam. Recente exposities in Nederland 2016, London 2016, Macedonia 2015, New York 2014, Ljubljana, 2014, België 2014. Bachaus is mede-oprichter van het internationale kunstcollectief ‘BAUM’.

Achtergrond 

Maureen Bachaus’ werk bestaat uit assemblages, fotoprints, installaties en video’s. Het zijn ‘portretten’ van mensen, waarbij gedachten en gevoelens het uitgangspunt zijn. De basis van de werken wordt vaak gevormd door fotografie waarop geassembleerde elementen een fragment van het onderliggende verhaal suggereren. Deze elementen kunnen voorwerpen zijn met sporen van menselijk gebruik, maar ook tekeningen en/of teksten. Het zijn ‘portretten’ van mensen, waarbij gedachten en gevoelens het uitgangspunt zijn. Essentiële uitgangspunten in Bachaus’ werk zijn de menselijke psyche, vrijheid van meningsuiting, de menselijke identiteit.

Intense gesprekken van haar met mensen over de gehele wereld hebben geleid tot het ‘identification project’, waar Bachaus momenteel aan werkt. Kernvragen bij dit project zijn: Wie ben je, hoe ben je de persoon geworden die je nu bent?

Geschiedenis 

De oorsprong van dit hedendaagse werk ligt in de tijd dat Maureen Bachaus werkte met oude foto’s en gevonden voorwerpen, waarbij de interesse naar ‘de mens’ achter deze voorwerpen ontstond. Een aantal sleutelwerken uit deze periode kunt u zien op de expositie ‘Mystery Mining’, assemblages uit de periode 2005-2009’. De tentoongestelde assemblages komen rechtstreeks uit de collectie van de kunstenaar en zijn niet eerder geëxposeerd.

Website Maureen Bachaus