Suzanne Hartmans

Prijzen van €1000,- tot €1950,-, Kunstkoopregeling van toepassing

 

Uit de openingsspeech door galeriehouder Anne Mie Emons

Of het nu om een wetenschapper of een kunstenaar, gaat ieder staat op de schouders van anderen, bewust of onbewust, maar voegt daar zelf iets wezenlijks aan toe. Suzanne is zich daar zeer bewust van en kan die schouders benoemen zoals ze deed tijdens haar Artist’s talk eerder dit jaar in de galerie, een prachtige analyse van haar eigen kunstenaarschap. Zo vertelde ze over Sol LeWitt, Jan Schoonhoven, Giorgio Morandi, Ad dekkers, Walter Leblanc, Lucio Fontana, Jesus Rafael Soto, en Klaus Staudt. Klaus Staudt, die net als Suzanne exposeerde in de prestigieuze galerie ‘De vierde dimensie’ in Plasmolen, die helaas niet meer bestaat.

Vandaag zien we haar werken in de galerie hangen, gemaakt van balsahout, gouache verf, papier, karton, lak en spiegeltjes.

En ook een eerder werk, blinddruk en collage, een unicum uit 2009, met de titel ‘gestrikt’, een van de weinige werken met titel. Waar het om gaat, vooral na 2013 heel duidelijk is licht, schaduw, reflectie. Bekijk de werken van verschillende kanten en je ziet vanuit iedere kant iets anders. Altijd een ritme! Ritmes van hoogte, breedte, diepte. Maar daar komt een vierde dimensie bij: TIJD, de tijd dat de waarnemer zich verplaatst, waardoor het werk verandert, als het ware beweegt. Er is een interactie tussen het kunstwerk en degene die ernaar kijkt. Eigenlijk is er pas kunst als er een toeschouwer is. En daar speelt Suzanne mee, met ons. Ze laat ons iets toevoegen. Helder is dat ook in de 2 werken die zij ‘Twist’ genoemd heeft.

“Waarachtigheid”, dat is het sleutelwoord in het universum van Suzanne Hartmans.

Dat is voor mij wat als essentie emaneert uit dit werk; dat straalt het uit, waarachtigheid. Waarachtigheid is het uitgangspunt voor contact met een ander mens. Het is niet alleen zijn wie je bent, maar ook zien wie de ander is. De instensiteit, de concentratie waarmee deze kunstenaar creëert, beeldt respect uit voor de kijker.

Biografie Kunstenaar Suzanne Hartmans

CV Suzanne Hartmans