Theo Kuijpers

September 2019 Theo Kuijpers in Australia met presentatie boek ‘Australia in Memory and Experience’

September/oktober 2015:

OP ZOEK NAAR DE OORSPRONG, olieverfschilderijen, gemengde technieken en gouaches op papier

Opening door Hendrik Kolenberg, museum Sydney

Prijzen van de werken: €1200 – €20.000. Werken te kop via webshop ArtinLifeo68

 

Biografie Theo Kuijpers

 
Uit het persbericht:
Theo Kuijpers begeeft zich op de grens tussen figuratie en abstractie, gevormd als jonge student door docenten als Jan Gregoor en Lambert Tegenbosch. Hij is een constructivist, materiekunstenaar, een erfgenaam van de eerste golf Nederlandse kunstenaars na de tweede wereldoorlog. Hij is zowel beïnvloed door COBRA als door ZERO, maar heeft een geheel eigen beeldtaal ontwikkeld, die teruggaat op zijn diepste wezen, zijn eigen achtergrond als kind van het Brabantse platteland. Kleuren zijn krachtig, vormen kernachtig.

Achtergrond Theo Kuijpers

De inspiratie tijdens zijn meer dan 50-jarige carrière haalt Kuijpers uit reizen, waarbij Marokko en Australië de hoofdrol spelen. Het zijn altijd verhalen, verhalen over de sporen die mensen achterlieten, in architectuur in Marokko, in het landschap in Australië. Die laatste inspiratie leverde heel tastbare schilderijen op door het gebruik van natuurlijke materialen als twijgen en stokken, maar ook tentzeil en kleding, die hij aanbrengt tussen canvas en verf. Kuijpers componeert met materie. Hij werkt niet ter plaatse, maar neemt de impressies en emoties mee naar de discipline van zijn atelier in Eindhoven. Daar componeert hij herinneringen op doek, sublimaties van het eenmaal beleefde. Zowel doordacht als intuïtief.

Zijn recente gouaches hebben een heel eigen ritmiek wat hen een betoverende kwaliteit geeft, ergens tussen repeterend minimalisme en toeval. Zowel het Australische landschap als de kunst en cultuur van de Aboriginals zijn meer dan een inspiratie. Hij vertelt erover alsof hij een verwantschap voelt, een universeel gevoel. De werken ademen diepe verbondenheid met de aarde en ons zuiverste zijn. Meditatief!

Het werk van Kuijpers bevindt zich in private-, museum- en galerie-collecties in Nederland, België, Duitsland en Australië. Kuijpers exposeerde in belangrijke musea als het MOMA in New York (1981), Het Singer Museum in Laren (1990), Museum Dobermann Altenberge in Duitsland (1997) en Museum De Pont in Tilburg (2014), om er enkele te noemen.

CV Theo-Kuijpers