[pagelist child_of=”this”]
http://www.cgrimaldisgallery.com/2011/02/18/dovrat-amsily-barak/
http://www.loislambertgallery.com/index.php#mi=2&pt=1&pi=10000&s=0&p=1&a=0&at=0
http://www.bmoreart.com/2010/11/dovrat-amsily-barak-deja-vu-opening.html

FAMILY HALLUCINATION

no images were found

Foto’s opening

no images were found

De expositie “Family Hallucination” was in het april/mei nummer 2013 van het kunsttijdschrift Tableau geselecteerd als een van de exposities met mooie nieuwe kunst.

Uit het persbericht:

De avonturen in de kunst van de Israëlische Dovrat Amsily-Barak (1971) begonnen toen ze voor haar Bat-Mitzvah (meisje van 12) een camera kreeg en foto’s maakte van haar slapende zusje. Amsily-Barak is een jonge vrouw die veel gelezen en nagedacht heeft. Ook heeft ze veel naar kunst gekeken. De oude Hollandse meesters hebben veel invloed op haar gehad en haar geënsceneerde foto’s in de expositie in Art Gallery O-68 refereren daar duidelijk aan. Voor haar werken zoekt ze een plaats, en zoekt ze mensen uit haar omgeving, en maakt zo de scène die ze met haar fototoestel vastlegt als kunstwerk. Ze exposeerde eerder in Israël, de Verenigde staten en Griekenland.

De techniek van geënsceneerde foto’s vindt haar oorsprong rond 1990, vooral met de Canadese kunstenaar Jeff Walls. Sommigen vinden het de lingua franca van de hedendaagse kunst. Wat deze techniek duidelijk maakt is dat iedere vorm van representatie manipulatie inhoudt.

De werken van Dovrat vertellen verhalen. Die verhalen gaan over geboren worden, leven, waarnemen, verwondering; ze nemen ons mee naar het mysterie van het alledaagse. Fotografie is voor Amsily-Barak een middel om de essentie van ons mens-zijn te exploreren, vast te leggen en weer te geven. De foto’s gaan niet over de personen in de foto; ze gaan over ons. Het zijn verstilde momenten van universele verhalen, bevroren met een camera.

Deze werken gemaakt door een Israëlische jonge vrouw in Israël herinneren aan schilderijen van Vermeer. Door contact te maken met het verleden in iconen van huiselijke taferelen, verduidelijkt zij het heden, en maakt werk dat tegelijkertijd sierlijk, zachtzinnig en majestueus is. De opgeroepen intrinsieke intimiteit maakt dat het werk is om van te houden.