Mariska de Groot

2017: Mariska de Groot 

Tijdens de Rotterdam Contemporary Art Fair hield Mariska een performance in het groot auditorium van World Trade Center: Nibiru. De producten van deze performance waren te koop in de stand van Art Gallery O-68, en zullen ook aangeboden worden in ArtinLife van O-68.

NIBIRU – ‘PLANET OF CROSSING’
No one ever discovered Nibiru – ‘Planet of crossing’- the ninth planet that passes our solar system ones in a 3000 years. During the performance De Groot intends to track the trace and shape of Nibiru with a simple, unstable human handmade apparatus made of simple materials.
Nibiru is an analogue and mechanical performative installation wherein simple rhythmical body movements activate a squeaky pendulum drawing machine, that on its turn creates complex mathematical images.
Noises of friction are amplified and sound patterns are created by light sensitive speakers that scan the changing projected geometric line image.
The patterns of light and sound refer often to the positions of the planets and provoke a desire for cosmic understanding of the organisation of space.
The drawings on the glass plates are results of the performative moments, leftover inscriptions from a moment of tracing Nibiru.

This work is made possible with the support of iii and FIBER Amsterdam in collaboration with Mirage Festival Lyon
video link

2014: Juryrapport:

Prijswinnares Mariska de Groot werkt met toon en klank, licht en schaduw, waarbij het visuele en auditieve een eenheid vormen, elkaar bepalen. Licht en schaduw worden gegenereerd door schijven met uitsnijdingen en niet door foto’s of lichtdoorlatend, bedrukt materiaal. De door haar ontwikkelde en gebouwde ‘instrumenten’ worden in een gestructureerde improvisatie bespeeld. Ruimte en publiek leiden tot reactieve impulsen voor Mariska’s performance. Ze produceert geen impressies, maar schept voorwaarden voor een audiovisueel proces, wat leidt tot een ervaring met rituele energie. Voor de toeschouwer is het geen vluchtige impressie, maar een creatieve inspiratie, het beste wat kunst te bieden heeft.

link naar artikel Gelderlander en nieuws Omroep Gelderland

Foto’s opening

no images were found

Uit het persbericht:

MARISKA DE GROOT WINT DE O-68 PRIJS 2014 (€10.000,–)

Op 2 november j.l. werd Mariska de Groot op advies van de deskundige vakjury gekozen tot winnaar van de O-68 Prijs 2014. De kunstenaar ontving een bedrag van €10.000 ter ondersteuning van haar beroepspraktijk. De andere 2 genomineerden, Heidi Linck en Casper Verborg, ontvingen elk een bedrag van €1000,-. Het werk van de drie onderscheiden kunstenaars is tot en met 14 december te zien in Art Gallery O-68 in Velp.

De O-68 Prijs is een prijs voor Nederlandse/Duitse Beeldend Kunstenaars, die een maal per 3 jaar uitgereikt wordt door Art Gallery O-68 in Velp, bij Arnhem. De prijs beoogt het ondersteunen van beroepskunstenaars in een periode waarin voor velen een kantelpunt in de carrière plaatsvindt.

Beeldend kunstenaars die tussen 7 en 14 jaar geleden afstudeerden konden meedingen naar de prijs op voorwaarde dat zij geboren zijn, studeerden, wonen of werken in de Nederlandse provincies grenzend aan Duitsland, of in het aan Nederland grenzende Regierungsbezirk Düsseldorf. Aan de deelnemende kunstenaars werd gevraagd werk in te zenden en een plan te maken voor de aanwending van de prijs ten behoeve van de verdere professionalisering van hun beroepspraktijk.

Op advies van de vakjury, bestaande uit Marcel Doorduin, beeldend kunstenaar en docent ArtEZ, Klaus Ebbers, galeriehouder in Kranenburg, Duitsland en Coen Vernooij, beeldend kunstenaar te Nijmegen, is uit de inzendingen Mariska de Groot gekozen tot winnaar van de O-68 prijs 2014 van €10.000,–.

De prijswinnaar, Mariska de Groot, 1982, studeerde Beeldende Kunst, hoofdrichting Grafische Vormgeving, aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en haalde in 2005 haar Bachelor’s diploma. Daarna studeerde ze ArtScience aan de Hogeschool der Kunsten in Den Haag, waar ze in 2012 haar Master’s diploma behaalde.

Mariska de Groot werkt met toon en klank en met licht en schaduw, waarbij het visuele en het auditieve een eenheid vormen en elkaar bepalen. De ordeningen van beeld en geluid worden bepaald door Mariska en door analoge machines. Voor het bouwen van de instrumenten heeft ze een bewuste keuze gemaakt voor het gebruik van analoge techniek. Licht en schaduw worden gegenereerd door schijven met gaten en niet door foto’s of lichtdoorlatend, bedrukt materiaal. De door haar ontwikkelde en gebouwde machines – de instrumenten – worden in een gestructureerde improvisatie bespeeld. Ruimte en publiek leiden tot reactieve impulsen voor Mariska’s performance. Haar werk sluit aan bij het vroege Russische projectionisme uit het begin van de 20e eeuw,  met daaraan verbonden het idee van ‘De grote Utopie’.

Mariska de Groot produceert geen impressies. Ze schept voorwaarden voor een audiovisueel proces, wat leidt tot een ervaring met rituele energie. Voor de toeschouwer is het daarom geen vluchtige impressie, maar een creatieve inspiratie. En dat is het beste wat kunst te bieden heeft. Galeriehoudster Anne Mie Emons zegt: ‘Ik heb tijdens haar performance het gevoel dat ik een parallelle wereld instap, waarin onbekende dimensies van licht en geluid kenbaar gemaakt worden.