Over Dali en de houtgravures van de Divina Commedia

Salvador Dalí was een icoon van het surrealisme

de 20e-eeuwse avant-gardebeweging die onbewust creatief potentieel wilde vrijmaken door middel van kunst met dromerige beelden. Dalí’s fantastische prenten, schilderijen, sculpturen, films en geschriften hielpen de identiteit van de beweging te verstevigen. Dalí werkte met psychoanalytische ideeën en maakte fantastische wezens en landschappen. Zijn canvas uit 1931 The Persistence of Memory is een van de meest herkenbare kunstwerken aller tijden. Dalí heeft tijdens zijn leven veel geëxposeerd en zijn werken behoren tot de collecties van instellingen, waaronder het Tate Modern Art Museum in London en het Art Institute in Chicago.

 

In 1950 gaf de Italiaanse regering Dali de opdracht om Dante Alighieri’s (1265-1321) Divina Commedia (1307) te illustreren voor een publicatie ter gelegenheid van de 700ste verjaardag van Dante’s geboorte.

Dali maakte 100 aquarellen (1950 – 1959) ter illustratie van elk van de 100 canto’s van Dante’s meesterwerk. Maar het Italiaanse publiek was verontwaardigd dat een Spanjaard het werk van hun grote nationale dichter moest illustreren, het moest door een Italiaan worden gedaan.

Dali presenteerde vervolgens zijn 100 aquarellen aan de Franse drukker Jean Forêt, die ermee instemde de tekst van Divina Commedia in het Frans uit te geven met de illustraties van Dali. Hiervoor moesten de aquarellen geschikt gemaakt worden voor drukwerk.

Er waren gemiddeld 35 blokken nodig om het rijke kleurenpalet van een van de aquarellen weer te geven. Het duurde 50 maanden (april 1959 – november 1963) om de in totaal ongeveer 3500 houtblokken te graveren die nodig waren voor de 100 aquarellen.

In tegenstelling tot houtsneden, waarbij sneden worden gemaakt langs de nerf van het zacht hout, worden houtgravures gegraveerd, gestoken, in de kopse kant van een hardhouten blokken waardoor dunne delicate lijnen kunnen worden gecreëerd, evenals grote gekleurde vlakken

Het werk werd in een oplage van 4765 exemplaren uitgegeven bij uitgeverij Les Heures Claires. Art Gallery O-68 verwierf een genummerd exemplaar (№ 2309). De complete set bestaat uit 12 delen: 2 voor elk van de drie delen Inferno, Purgatorio en Paradiso en 6 volledige sets decomposities. Decomposities zijn afdrukken van elk afzonderlijk houtblok die elke fase in het drukproces tonen door afzonderlijk een afdruk te maken van houtblok 1, dan van houtblok 2 en dan van de combinatie van houtblok 1 + 2, dan houtblok 3 gevolgd door de combinatie van 1 + 2 + 3, enz. naar het volledige plaatje.

Kunstliefhebbers worden soms gewaarschuwd dat veel van de in omloop zijnde Dali-prenten als niet-authentiek worden beschouwd. De afdrukken die we aanbieden zijn gegarandeerd echt omdat ze afkomstig zijn van het volledige genummerde exemplaar.

O-68 is verheugd deze authentieke werken met BFK Rives® watermerk aan te kunnen bieden.