Art Gallery O-68 is een galerie voor hedendaagse kunst, die ruimte biedt aan gevestigde nationale en internationale kunstenaars met werk in verschillende technieken. Daarnaast brengt de galerie startende talentvolle kunstenaars onder de aandacht.

Art Gallery O-68 past de Gallery Fair Practice Code van de Nederlandse Galerie Associatie toe.

OVER DE GALERIE

Art Gallery O‑68 presenteert tentoonstellingen van zowel gevestigde als jonge kunstenaars, nationaal en internationaal. O‑68 is in 2011 gestart op locatie Oranjestraat 68 in Velp, een kleine plaats 5 km van Arnhem en 100 km van Amsterdam. Het huidige pand aan de Oranjestraat 74 is in 1883 gebouwd als gymzaal, was sinds 1953 in gebruik als kerk en is in 2019 aangekocht door de galerie. Naast de galerie, aan de Oranjestraat 70 linker deur bevindt zich Depot-o68, kamers ingericht in Art Deco stijl met werken te koop van kunstenaars die in de galerie exposeerden. Depot‑o68 is op afspraak te bezoeken. O‑68 organiseert 6-8 thematentoonstellingen per jaar en participeert op internationale beurzen, zoals UNSEEN Amsterdam, Scope Art Basel, London Art Fair, DRAW Art Fair London, The Solo Project Brussel en VOLTA New York.

Anne Mie Emons startte O‑68 na haar pensionering als hoogleraar Plantencelbiologie aan Wageningen Universiteit in 2011, in welk jaar ze cursussen volgde aan ‘Sotheby’s Institute of Art’ in London (UK): ‘Practical guide to starting an art gallery’, ‘Business management in the art world’, ‘Contemporary art’, en andere.

O‑68 toont schilderijen, tekeningen, foto’s, installaties en video’s, de laatste in een speciale videoruimte. Bij het kiezen van een kunstenaar stellen we onszelf vier vragen. Vind ik het werk aantrekkelijk? De emotionele aantrekkingskracht. Is het werk goed gemaakt met de hoogste beheersing van het medium? De technische, ambachtelijke aantrekkingskracht. Brengt het de expertise van de artiest over? De geloofwaardigheid, ethische, aantrekkingskracht. Gaat het in op het heden en roept het op tot actie voor de toekomst? Het beroep op relevantie.

O-68 wil verrast worden. We waarderen kunst die ons iets leert wat we nog niet wisten en die de (esthetische) mogelijkheden van het medium oprekt, zoals de werken van Lon Godin. Maaike Kramer mixt en transformeert materialen zoals potloodtekeningen in en op beton, fijnzinnige gedachten in aards materiaal. Met fotografische werken en installaties toverde Louise te Poele in 2022 kamers om tot levende kunstwerken in Villa Mondriaan, waarbij ze de scheidslijn tussen binnen en buiten, beperking en vrijheid, dier en natuur bevroeg. Daphne van de Velde verlegt de grenzen van het medium fotografie naar twee kanten, beginnend met een performance en van daaruit naar video, en foto ervan, en van daaruit naar collage of zelfs sculptuur. Nikki van Es tracht de structuur en samenhang van de natuur te doorgronden door microscopische details van plant- en mycorrhiza-structuren bloot te leggen, in een combinatie van verbeelding en observatie. Het mixed media-werk van Simone Albers resulteert in een sterke visuele beeldtaal, die ons aanspoort om de schoonheid van de natuur te zien. Andrea Radái houdt de samenleving op subtiele wijze een spiegel voor in haar schilderijen, soms daadwerkelijk gemonteerd in handspiegels. Wanda Tuerlinckx maakt foto’s van androïden met een houten19e-eeuwse camera, waarmee ze onze nieuwsgierigheid aanwakkert naar wat het betekent om Homo sapiens te zijn.

MEET THE GALLERY | O-68 |Interview met Anne-Mie Emons op de beurs VOLTA New York

Video over O-68 van zaterdag 14 maart 2015 in programma lifestyleXperience plus

Of insert in browser: http://play.minoto-video.com/11/7R78MVz7679Q.html

—————————————————————————————————————————

Kunst moet inspireren, niet decoreren.

Samuel Beckett:
“ONE HAS TO ACCEPT THE ART OF OUR DAY AS IT WAS A LIVING THING.”