Dividu

Datum - 26/09/2021 - 24/10/2021

Onder de titel Dividu worden van 26 september t/m 24 oktober 2021 in Art Gallery O-68 in Velp, bij Arnhem, schilderijen getoond van Ad Gerritsen (1940-2015) en tevens kunstobjecten die de loopbaan van de schilder in de jaren ‘60/’70 weergeven, samen met installatie/video en grafiek van Aracelly Scheper (1983)

Opening: Zondag 26 september 2021 van 15.00 tot 17.00 uur door Gijs Assmann, kunstenaar en docent Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam en Academie ArtEZ, Arnhem

Tentoonstelling: zondag 26 september t/m zondag 24 oktober

Finissage: zondag 24 oktober, 2021, 15.00 – 17.00 uur

Adres: Oranjestraat 74, 6881 SG Velp (bij Arnhem)

Openingstijden: Do – Zo, van 15.00 tot 17.00 uur, en op afspraak

Informatie: info@gallery-o-68.com / 06 1259 4329 / www.gallery-o-68.com

Nadat Nietzsche ‘de dood van God’ aangekondigde en Michel Foucault ‘de dood van de mens’ als maat van alle dingen, gaat de Franse denker Gilles Deleuze een stap verder: de mens is niet eens een eenheid, maar een wirwar van verlangens en strevingen. Het dividu heeft geen vastomlijnde identiteit. Online hebben we meer identiteiten en experimenteren met steeds andere ‘personae’, dragen andere maskers. Ook offline, in ons sociale leven, dragen we verschillende maskers, spelen we verschillende rollen, zijn versplinterd en gespleten over verschillende codes en wachtwoorden. Een individu draagt zijn maskers, een dividu bestaat slechts uit maskers. Volgens Deleuze is er geen drager meer, niet één masker-identiteit is belangrijker of oorspronkelijker dan een andere.

In haar video’s en installaties probeert Aracelly Scheper de onbeantwoorde vragen over haar Colombiaanse achtergrond, haar niet-weten over haar vroegste geschiedenis, te ontrafelen. Zo roept de vraag ‘Waar kom je vandaan’ een gevoel van gespletenheid op. Wat is je identiteit? In ‘Het Gewilde Object’, een installatie van video, audio en grafiek, neemt zij haar eigen adoptie als uitgangspunt. Vanuit het persoonlijke stelt zij meer universele vragen over de manier waarop de overdracht van een mens gedocumenteerd wordt. Welke woorden worden er gebruikt en wat is de waarde van deze documenten in verhouding tot wie zij zelf is? Haar werk gaat over de beladenheid van taal, de personificatie van een object, en vooral over de objectificatie van de mens, elke mens.

In zijn eigenzinnige schilderijen toont Ad Gerritsen momentopnames van individuen, een van de maskers van die persoon, niet zomaar een masker, niet zomaar een ‘persona’ maar DE persona, waarmee hij de uitgebeelde persoon veralgemeniseert, waardoor hij ons naar dé mens laat kijken, onszelf, op dat ene onbewaakte ogenblik, de controversiële aspecten. Daarin zit zijn kracht. Velen herinneren zich de tentoonstelling in ‘Kunstmuseum Den Haag’ (voorheen Gemeentemuseum) in 2018. Met zalen vol met schilderijen van Gerritsen, bijeengebracht uit bedrijfs- en particuliere collecties. De erven van Gerritsen hebben aan Art Gallery O-68 werken beschikbaar gesteld voor deze verkoopexpositie van schilderijen met beeltenissen van (in)dividuen. Aracelly zegt: ‘Ad verklaart zijn werk niet, hij laat je alleen met het beeld. Daar streef ik naar, ik leer van hem’.

Gijs Assmann, kunstenaar en docent Gerrit Rietveld Academie Amsterdam en Academie ArtEZ, Arnhem, leerling van Ad Gerritsen en leraar van Aracelly Scheper zal de expositie openen.

Art Gallery O-68, Oranjestraat 74, 6881 SG Velp, www.gallery-o-68.com. Voor meer informatie en/of extra rechten-vrije afbeeldingen: Anne-Mie Emons, info@gallery-o-68.com, tel. 06 1259 4329

 

Geplaatst in Expositie