Edgar Knoop

Expositie Horizonte, collages van gescheurd ribkarton, van Edgar Knoop, 14-04-2016 – 16-05-2016.

Kunsthistoricus Tom Molenaars opende de expositie.

De werken zijn 50 x 50 cm (of 50 x 40 cm) en de prijs is €1800,00

 
 

Uit toespraak Tom Molenaars:

….. De twee kernaspecten die de gehele ontwikkeling van Edgar Knoop kenmerken zijn licht en kleur. Bij de kleuren gaat het hem om de diverse invalshoeken waarmee de mens kleur kan benaderen. Ik noemde al het wetenschappelijke kader als natuurkundig fenomeen, het psychologisch effect en de ruimtelijke werking van kleuren.

….. De werken die hier hangen zijn collages van landschappen. Zeer verstild door horizontale lijnen die verticaal gestapeld zijn. Knoop trekt het landschap de hoogte in. Hij benadrukt de verschillende ruimtes. Plans, noemen we dat in de kunst. Voorgrond, middenstuk en achtergrond en de lucht erboven. Het vreemde is, dat we in feite naar wat gekleurd papier zitten te kijken. Onze hersenen, misschien enigszins gestuurd ook door de titel die de kunstenaar aan deze serie werken heeft gegeven –Horizonte-, maken er niettemin onbewust landschappen van.

….. Kleur en licht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Kleur is de taal van het licht. En als het licht de kleuren tot leven brengt, dan brengen zij de aarde schoonheid. Het licht is het sterkste, nauwelijks bemerkbare transformatiekracht, sfeerverandering, die er op aarde bestaat. Het licht verandert letterlijk alles, wat het aanraakt, en het bekleedt de natuur met kleuren.

….. Ik heb in het begin het woord celebreren genoemd. Niet ten onrechte, want Edgar Knoop laat ons volop deel hebben in en het vieren van de harmonie in optima forma van de eenvoud van het beeld. Inderdaad, een kleinood van verwondering. Dit spel van materialen in geometrische vormen leidt tot een schoonheid van de eenvoud, de schoonheid van ascese. Het weglaten van het overbodige, een zuivering die naar de essentie van het kunstwerk voert. Rest ons niets anders dan de verwondering. Nee, maar het gaat hierbij om begrippen als zuiverheid, harmonie, matiging, de volheid van de beperking.

 

Biografie Edgar Knoop

Vanaf de jaren ‘60 werkt Edgar Knoop ononderbroken aan een omvangrijk oeuvre, dat kunst, wetenschappen en techniek in zich verenigt. Hij bedient zich daarbij van een veelzijdig scala aan technieken zoals collage, sculptuur, installatie, fotografie, en lichtobjecten in de openbare ruimte. In de ontwikkeling van zijn werk zijn twee constanten terug te vinden: kleur en licht. Zijn werk raakt aan uiteenlopende stromingen zoals dat van de ‘Concrete Kunst’, ‘Op-Art’ en ‘Kinetische Kunst’.

Vanaf 1995 begint Knoop collages van karton op papier te maken. Hierin verwerkt hij zijn beleving van de landschappen die hij doorkruist op zijn werkreizen in Noord- en Zuid-Amerika, Azië en de Maghreb. Ook in deze collages minimaliseert de kunstenaar de middelen, met het doel de waarneming te optimaliseren. De landschappen ontstaan uit een combinatie van de toevalligheid van het scheuren van geribbeld karton en de precisie en de controle van het plakken van deze fragmenten aan elkaar. Kleur wordt gebruikt als een substantie, die zich tegenover andere kleuren aftekent, om zo kleurruimtes te scheppen.

Deze solotentoonstelling van Knoop toont werk dat in Nederland nog weinig bekendheid geniet. In 2015 verwierf het museum ‘van Bommel van Dam’ werken uit deze serie. Knoop kan bogen op een internationale carrière: hij exposeerde in galeries en musea door heel Europa, in Tunesië, Verenigde Staten, Egypte, Colombia en Kazachstan

Knoops architectonische lichtobjecten zijn te zien in verscheidene steden in Duitsland en Oostenrijk, maar ook in New York. Knoop wordt graag gevraagd voor lezingen over kleur, kleur en architectuur en over concrete kunst. Er verschenen talloze publicaties van zijn hand over deze onderwerpen.

CV Edgar Knoop