Johan Clarysse

ONLINE Expositie samen met Andrea Radai

When you want ruffles, you need edges

De prijzen van de werken zijn van €1950 tot €8650 en zijn te koop bij Art Gallery O-68 te koop via ArtSY en GalleryViewer

In 2018 presenteerde Johan Clarysse een ‘Artist’s Talk’ in ‘Art in Life’ van O-68, tegelijk met een kleine expositie van werken uit de ‘landschap’ serie:

Foto van een van de kamers van ‘Art in Life’

 

Foto’s van de werken:

 

Expositie 22 oktober – 19 november 2017

Johan Clarysse: Gedaanten van Macht

olieverf op doek en collages op papier

Prijzen €1950 – €7200

In 2018 presenteerde Johan Clarysse een Artist’s Talk in ‘Art in Life’ van  O-68 met als focus zijn Landscapes

Foto in ‘Art in Life’

 

 

Clarysse laat zien dat macht een begrip is met veel vertakkingen, dat het overal is, vaak negatief, maar soms neutraal of zelfs positief. Waar mensen samenleven ontstaat macht. Kijken we naar de foto’s van enkele werken.

In ‘The innocence of the child isn’t innocent’, zien we de macht van ouders, opvoeding en natie, maar ook een compositorische spanning met prachtig kleurpalet. Een plezier om naar te kijken, maar intussen wel bevragend. 

In ‘Silent witness’, zien we brutale onbevangenheid beknot door een symbool van lichtheid en schoonheid, een kleurig accent in een monochromatisch beeld. “Ik hoor jullie wel!” Boeiend maar confronterend.

In ‘Sally or the American Dream’, zien we de onmacht van ouders, opvoeders en natie en het effect daarvan op een kind nu en in het verleden. Mooi geschilderd met compositorische spanning en prachtig kleurpalet. Wel beklemmend.

Waar gaat het in ‘Royal Etiquette’ over? Is het de macht van het boek, het woord?

 

 

Clarysse werd door Art Gallery O-68 gepresenteerd op de beurs Art The Hague in 2016 met de volgende werken:

 

Biografie Johan Clarysse

De Belgische kunstenaar Johan Clarysse (1957) woont en werkt in Brugge. Hij maakt schilderijen, tekeningen en collages. Centraal in het oeuvre van Clarysse zijn de thema’s identiteit en macht. Deze thema’s lopen als rode draden door zijn werk in series met titels als ‘Suspicious Portraits’, ‘Looking at (for) the invisble’, ‘Les charmes discrets du pouvoir’. In de expositie ‘Gedaanten van Macht’ in Art Gallery O-68 zijn werken uit verschillende van deze series aanwezig.

De kunstenaar laat zien dat macht een begrip is met veel vertakkingen, dat het overal is, vaak negatief, maar soms neutraal of zelfs positief. Waar mensen samenleven ontstaat macht. Het kunnen collectieve symbolen zijn van macht als standbeelden en vlaggen, disciplinering van het menselijk lichaam samenhangend met onze tijdsordening, of bepaling wat normaal is en wat abnormaal. Zeker ook de macht van religieuze en politieke ideologieën, opgelegde waarden en overtuigingen.

Zijn werken formuleren vragen rond de complexiteit van de menselijke conditie. Het zijn stuk voor stuk intrigerende werken vol dubbele bodems en verwijzingen. Het is speels maar ook ernstig, helder maar ook dubbelzinnig. Het zet aan tot denken en ook tot voelen. Vaak gaat er een beklemmende sfeer, een bedreiging bijna, uit van een aanwezige maar niet direct definieerbare of zichtbare macht. “De emoties die opgeroepen worden zijn niet zomaar de 4B’s, bang, blij, bedroefd en boos”, zegt de kunstenaar. De blikken en houdingen van personen blijven ambigu, ondefinieerbaar. Dat roept bevreemding op. Laat Clarysse ons zien wat we in onze moderne twitterende samenleving liever wegstoppen?

Clarysse’s werken geven ook een inkijk in het proces van het maken van het kunstwerk zelf, het materiële aspect van schilderen. De focus ligt niet alleen op het verhaal, de personages, maar ook op het tweedimensionale canvas met verf erop, de toets, de kwaststreek, kleurnuances, textuur en ritme. Daar is Johan goed in; dat maakt zijn werk picturaal boeiend.

Geschiedenis Johan Clarysse

Na zijn studie filosofie en agogiek (Katholieke Universiteit Leuven), studeerde Clarysse aan de Academies voor Schone Kunsten in Leuven en in Brugge. Hij is meerdere keren onderscheiden en zijn werk bevindt zich in musea, bedrijfs- en particuliere collecties. Twee monografieën verschenen over zijn werk, ‘Why October & other questions’, uitgegeven bij Ludion (2008), met teksten van Marc Ruyters, Stef van Bellingen en Filip Geerardyn. En ‘Walden & other suspicions’, uitgegeven door MER Paper Kunsthalle (2014), met tekstbijdragen van Hans Theys, prof. Willem Elias en Isabelle De Baets.

CV Johan Clarysse