Expositie

Deseos del Espíritu

Datum - 30/10/2016 - 27/11/2016

Aracelly Scheper (1983) en Carel Lanters (1955)

Deze duo-tentoonstelling, een combi van jong en ervaren, was een enerverende tentoonstelling, waarbij omwille van de getoonde projecties, de andere werken individueel werden aangelicht.

Aracelly Scheper (Bogota, 1983) is in 2016 afgestudeerd aan Fine Art ArtEZ Arnhem, waar ook Carel Lanters als docent ruimtelijke vormgeving 8 jaar aan verbonden is geweest. Voor haar ‘artistic re-search’ schreef Scheper een manifest waarin zij spreekt over het mystieke verbond tussen de camera, emoties en de psychologie van de toeschouwer. Zij maakt veelal stille video-werken waarin de stilte gedragen wordt door het beeld. Haar beelden ontstaan uit het verlangen om dichtbij haar eigen ver-haal, dat ontbreekt, te komen. Aracelly is geadopteerd op de leeftijd van drie maanden. Door het ontbreken van informatie over haar verleden is er een fascinatie ontstaan naar het (levens)verhaal dat incompleet is. De vraag die daar bij hoort is: ‘Hoe kun je iets missen wat je nooit gekend hebt?’ Om te verbeelden hoe het is om niet te weten, neemt ze in haar werk afstand van het (klassieke) narratief en roept de stilte, het gevoel van mijmeren, op. “Ik zie het narratief in de film als een belemmering in de verbeelding. Ik wil een openheid bewaren in mijn werk, die het onbeantwoorde omarmt”.

Voor het werk dat ontstond tijdens haar onderzoek ontving zij de VVAO-prijs. Deze prijs werd uitge-reikt in het kader van het 75-jarig bestaan van de VVAO Arnhem (Vereniging voor Vrouwen met een Academische Opleiding). De jury bestond uit de VVAO-leden Carol Westrik, consultant Werelderfgoed en Anne Mie Emons, galeriehouder Art Gallery O-68, Velp. Anne Mie Emons heeft aan Aracelly Scheper daarnaast de O-68 werkprijs toegekend, en haar uitgenodigd te komen exposeren in haar galerie O-68. Hiervoor gaat Schepers een samenwerkingsverband aan met Carel Lanters.

Foto’s werken en biografie van Scheper
Foto’s werk en biografie Lanters