Expositie

Onszelf, die Ander

Datum - 17/12/2023 - 14/01/2024

Joyce Overheul en Rinke Nijburg

Onder de titel ‘Onszelf, die ander’ toont Art Gallery O-68 van 17 december 2023 – 14 januari 2024 werken van Joyce Overheul  en Rinke Nijburg (schilderijen)

Joyce Overheul (1989) maakt kunstwerken van textiel, vaak op basis van fotografie. Ze werkt veel met ambachtelijke technieken die een lange tijd zijn weggezet als typische vrouwenhobbies. Dit combineert ze met politiek beladen onderwerpen over onder andere vrouwenrechten, emancipatie en feminisme zodat er een scherp contrast ontstaat tussen de harde inhoud en het zachte materiaal. Het werk ‘Ter Apel, 22 september 2022, ‘ is een wandkleed geborduurd van gedoneerde, gebruikte knopen. Op de afbeelding is een vluchtelingenkamp te zien wat op doet denken aan de kampen in Griekenland, Turkije en Calais. Het blijkt echter Ter Apel in het ogenschijnlijk zo goed georganiseerde Nederland te zijn. Het kleed is geborduurd met knopen die door meer dan 130 mensen zijn gedoneerd aan dit project. Elke knoop representeert de mens als uniek individu. Overheul studeerde Fine Art aan de HKU in Utrecht, gevolgd door een master Artistic Research aan de maHKU. Haar werk is in binnen- en buitenland tentoongesteld. Ook maakt ze werk in opdracht, met als hoogtepunten de solotentoonstelling ‘Let’s Get Political’ bij Museum de Fundatie, Zwolle, en het oorlogsmonument voor verzetsvrouw Truus van Lier voor de Gemeente Utrecht. In 2023-2024 heeft ze haar tweede museale solopresentatie bij Museum W in Weert.

Rinke Nijburg (1964) is op zoek naar het existentiële noodlot dat de mens trof: het bewustzijn een dier te zijn dat zijn of haar best doet geen dier te zijn. Om dit noodlot beter te begrijpen, zoekt Nijburg de weg terug naar de oorsprong van de mens die, naar men zegt, in Afrika ligt. In de zoektocht naar de diepste drijfveren van de mens stuit hij op het beste en het slechtste van het zoogdier. Een enkele keer weet een mens boven zichzelf en alle anderen uit te stijgen en metamorfoseert in een heilige zoon of dochter van de god of de goden. Maar, jammer genoeg, lukt dat de meeste exemplaren van de soort niet en blijft het ontwikkelen van mededogen rudimentair. Sommige exemplaren van homo sapiens sapiens weten het roofdier in zichzelf helemaal niet te temmen en degenereren tot kinderen van de hel. Het zoogdier dat poseert voor de camera en poogt ‘het beste zelf’ te laten zien aan de anderen is uitgangspunt voor veel recent werk van de kunstenaar. Nijburg ontving vele prijzen, waaronder de Prix de Rome (1998). Zijn werk is vertegenwoordigd in meer dan 30 collecties in Nederland en daarbuiten.