Expositie

The Living Road

Datum - 01/12/2023 - 10/12/2023

Solo van Tony Dočekal

Art Gallery O-68 presenteert de solo-expositie ‘The Living Road’ met werk van Tony Dočekal (fotografie en video) van 3 december t/m 10 december 2023. Op zondag 3 december is de opening van de expositie van 15:00 tot 17:00 uur. Deze tentoonstelling is in het kader van de uitreiking van de Burgemeester de Bruijnprijs 2023 die aan Tony is toegekend en op 1 december uitgereikt zal worden door de burgemeester van Rheden. 

Met het Westen van Amerika als achtergrond, onderzocht Tony de uitdagingen van een nomadisch bestaan. In haar werken staan mensen centraal die zich buiten de gebaande paden bewegen. Ondanks de esthetiek van haar fotografie verbergt het nooit de onderliggende problematiek van armoede, dakloosheid en kansenongelijkheid. Tony verkent de invloed van sociale en economische krachten op identiteit. Het bedachtzame proces van analoge fotografie vergt tijd en rust en stelt haar in staat een connectie te vormen met de geportretteerden. Zij zijn voor Tony niet ‘de anderen’; ze herkent zichzelf in hun zoektocht en komt daardoor dichtbij.

De expositie ‘The Living Road’, met werk uit de afgelopen drie jaar, gaat over de zoektocht naar volwassen worden in de huidige maatschappij met de vele verwachtingen en uitdagingen: een reis naar je fysieke of innerlijke ‘thuis’. De expositie – die naast kleurenfotografie ook voor het eerst een videowerk toont – bevraagt conventies over waar je aan moet voldoen om wel of niet mee te doen in de huidige maatschappij, en nodigt de kijker uit tot introspectie over wat hun eigen ‘thuis’ is.

Tony Dočekal werkt en exposeert in binnen- en buitenland, heeft een BA in Fine Arts van Artez, en ontving voor haar fotografie de Olympus Young Talent Award, Zilveren Camera Portret en nominaties voor de SO Award (van de vakbond voor professionele fotografie Dupho.)