Casper Verborg

Werk in expositie ‘A something in a Summer’s Day’ 17/7- 14/8 2022

Schilderij van Casper  Verborg links: Staged Landscape #2, olieverf, pastelkrijt, kleurpotlood en krantenpapier op houten paneel, info op GalleryViewer

Een impressie van meerdere taferelen, op een dag in de zomer. Het zou een luchtig en onbezorgd beeld kunnen zijn. Maar de kleuren zijn zwaar en fel. Is het een werkelijke voorstelling of is het constructie? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Werk in groepsexpositie ‘Ontgrendeld’ 9/8 – 23/8 2020


 

 

 

 

 

 

 


Werk in groepsexpositie ‘From Gym via Church to Gallery’: 6/10 – 3/11 2019

 

 

 

 

 

 

On the Beach


Expositie 11 december 2016 t/m 22 januari 2017

“Horror vacui”

Casper Verborg (NL), schilderijen
Roel Heremans (BE), performance

De titel van de expositie refereert aan de onzekerheid van de mens, die niet kan leven met twijfel en onzekerheden en niet-beantwoorde vragen.

Foto’s werken Casper Verborg, prijzen €800 – €5000.

Werken uit 2016 (eerste 6) zijn geïnspireerd op anonieme Vlaamse meester uit de omgeving van Jan Mandyn (1502 – circa 1560) ‘De bekoring van Sint Antonius’.

Casper Verborg neemt als basis voor de nieuwe werken in deze expositie een werk van een onbekende Vlaamse meester uit de omgeving van Jan Mandyn (1502 – circa 1560) ‘de bekoring van Sint Antonius’. Hij laat zich in deze nieuwe olieverfschilderijen inspireren door de laat-Middeleeuwse beeldtaal, met zijn religieuze taferelen, fabelachtige wezens, dromen en moraal. In al zijn beeldend werk verkent Casper Verborg de leesbaarheid van het beeld. Zijn schilderijen lijken feestelijke bijeenkomsten, maar al snel wordt duidelijk dat dit niet klopt. Groepen staan als passanten in de ruimte. Onderlinge verbanden zijn nauwelijks te leggen. Het perspectief blijkt niet te kloppen. Het zijn eerder parallelle werelden die samenkomen, dan coherente gebeurtenissen. De opeenvolging van gebeurtenissen ondermijnt de logica. Mogelijke verhalen spreken elkaar tegen. De tijd is opgeheven. Het is een universum van gelijktijdigheid waarin het onderscheid tussen heden en verleden is verdwenen.

Prijzen werken Verborg: €700 – €5100

Foto schilderij ‘De Bekoring van Sint Antonius’:
Deze schilderijen worden gecombineerd met een performance van Roel Heremans: Duet A.
Bij Duet A maken twee deelnemers een beweging langs de schemerzones van het brein waarin herinneringen worden gereconstrueerd. Via een hoofdtelefoon krijgen zij de opdracht de ogen te sluiten en zich situaties in te beelden. Die mentale constructies variëren van algemeen tot zeer persoonlijk. De participanten krijgen onder meer instructies om zichzelf op andere plaatsen voor te stellen, in andere kamers, met andere mensen. De combinatie van inbeelding en de ruimtelijke compositie die gemaakt wordt doordat de bezoekers zich verplaatsen, zorgt voor een spel van menselijke introspectie, reflectie en projectie. In dit werk staat ook de persoonlijke reconstructie en perceptie van tijd centraal. Elke luisteraar krijgt namelijk andere instructies waardoor een alternatieve compositie en ervaring kan groeien. Voor de bezoeker die niet participeert, wordt het werk een bewegende installatie van de andere bezoekers in de ruimte. Kijken en bekeken worden, binnendringen in het hoofd van een ander: met Duet A neemt iedere bezoeker op eigen manier en vanuit een eigen beleving deel aan een spel van de verbeelding.
Foto uit Duet A uit performance van Roel Heremans

 

 

 

 

Casper Verborg was een van de 3 finalisten voor de ‘O-68 Award 2014′, een stimuleringsprijs voor Nederlandse/Duitse/Belgische Beeldend Kunstenaars. Op 2 november tijdens de opening van de tentoonstelling ‘De Finalisten’ is de winnaar bekendgemaakt. Mariska de Groot won de prijs van €10.000,–. Heidi Linck en Casper Verborg ontvingen elk €1000,–.

Foto’s werken Casper Verborg expositie 2014

 

Biographie

De hele dag is er een continue stroom van beelden en informatie; alles wordt met alles in verband gebracht. Elke visuele prikkel is zowel uniek en betekenisvol, als massaal en inwisselbaar. Deze overvloed aan informatie veroorzaakt een grote onzekerheid over wat er gebeurt in de maatschappij en hoe alles te interpreteren.
In zijn beeldend werk verkent Casper Verborg de leesbaarheid van het beeld. De schilderijen zijn plekken waar alles gebeurd en tegelijkertijd niets. Het lijkt een feestelijke bijeenkomst, maar snel wordt duidelijk dat dit niet klopt. Veel groepen staan als passanten in de ruimte. Als toeschouwers, maar van wat? Er wordt geen contact gemaakt, er wordt gewacht. Onderlinge verbanden zijn nauwelijks te leggen. Is er eerst nog de illusie van samenspel, rap komt de suggestie van communicatie ten val. Het perspectief blijkt niet te kloppen, het zijn eerder parallelle werelden die samenkomen, dan een coherente gebeurtenis. De opeenvolging van gebeurtenissen ondermijnt de logica, mogelijke verhalen spreken elkaar tegen. De tijd is opgeheven, het is een universum van gelijktijdigheid waarin het onderscheid tussen heden en verleden is verdwenen.

CV Casper Verborg